Haber

The Guardian’dan seçim analizi: Avrupa’daki Türk diasporası bölündü

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerinin sonuçları dünya basınına da yansıdı. İngiltere’de The Guardian gazetesinden Kate Connolly ve Jon Henley, “Avrupa’daki Türk diasporası bölündü, birçoğu ikinci turda oy kullanıyor” başlıklı bir makale yazdılar.

Almanya’nın başkenti Berlin ve Fransa’nın başkenti Paris’ten gözlemlerini aktaran gazeteciler, “Avrupa’da 3,4 milyon seçmen içinde yaşlı kesimlerde Erdoğan’a destek güçlüyken, gençler değişim istiyor. Kılıçdaroğlu.”

‘BU SEÇİM:’SEÇİMİ YA YAPACAĞIZ YA DA YAPACAĞIZ’

5 yıl önce Berlin’e taşınan ve orada oy kullanan 32 yaşındaki Cansu Yeni’nin anlatılarıyla yazılarına başlayan gazeteciler, Yeni’ye kıyasla bu seçimlerin “ya batacağız ya da gideceğiz” anları olduğunu söylediler. Türkiye için dışarı” Ülkenin ‘diktatörlük’ olduğunu belirten Yeni, “Arkadaşlarım ve ben çok acı çektik. “Kime oy vereceğini seçmek basit bir karardır” dedi.

Avrupa’daki en büyük Türk diasporasının sırasıyla Almanya ve Fransa’da olduğunu hatırlatan gazeteciler, her iki ülkede de Erdoğan’ın seçimin ilk varyantını birinci sırada tamamladığını belirtti. Fransız-Türk yazar Claire Koç, “Yurt dışında yaşıyorsunuz, memleketinizde olup bitenlerden etkilenmiyorsunuz ama yine de kendinizi kalmayı seçtiğiniz ülkeden daha yakın hissediyorsunuz. “Dini ve ulusal kimliğini baştan çıkaran ve öven birine oy vermek” dedi.

‘MÜHÜRLEME HAREKETİ BİRİKEN ÖFKELERİ İFADE ETMEK İÇİN BİR YOL OLDU’

Gazeteye konuşan siyaset sosyolojisi uzmanı ve araştırmacı Rosa Burç, “Birçokları için bu mühür vurma eylemi, yıllardır biriken öfke ve hayal kırıklığını ifade etmenin bir yolu haline geldi” gözlemini paylaştı.

Berlin’de mimarlık yapan Yeni, Kılıçdaroğlu’na oy verdiğini söylerken, Kılıçdaroğlu’nun “ülkeye demokrasiyi geri getireceğini ve buna inandığını” söylediğini, 31 yaşındaki Gülden ise “bizi desteklemek için geldiğini” belirtti. Başkan” seçimlerinde. 70’li yıllarda ailesi çalışmak için Almanya’ya gelen Gülden, “Erdoğan ülkemiz için çok şey yaptı. Ona oy vermek için çok sebep var” dedi.

‘İNSAN HAKLARI? HERHANGİ BİR SORUNUN OLDUĞUNU DUYMADIM’

6 Şubat’ta yaşanan Maraş depreminde hükümetin tavrının sorulması üzerine Gülden, “Depremden sonra insanlara çok yardım etti. Bunu bizzat AHaber’de gördüm. Bazı hatalar yaptığını da kabul etti; Bunun için ona saygı duyuyorum.” Hak ihlalleri sorulduğunda ise Gülden, “Burada yaşadığım için pek bilgim yok. Ama bir sorun olduğunu duymadım” dedi.

Almanya’da yaşayan 68 yaşındaki Kürt siyasi mülteci Hüseyin, “Bu seçim yarışında iki kişi var. Biri demokrat, diğeri faşist. Anavatanımıza dönebilmek için faşistlerden kurtulmak istiyoruz” dedi. Siyaset sosyolojisi uzmanı ve araştırmacısı Burç da seçimlere katılımın yüksek olduğuna işaret ederek, ‘Almanya ve diğer ülkelerdeki seçmenler bu seçimi Türkiye için önemli bir kavşak olarak görüyor’ dedi.

‘ERDOĞAN’DAN SON KEZ KURTULMAK İÇİN OY VERİYORUM’

Gezi’nin ardından Türkiye’den ayrılan 36 yaşındaki Yasin Acarbaş, Berlin’de yaptığı konuşmada, “Bir ülkede yaşamıyorsam oy kullanma hakkım olacağını düşünmüyorum. Ama Erdoğan’dan kurtulmak için son kez oy vermenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ailesi Almanya’ya ‘misafir işçi’ olarak gelen 36 yaşındaki Elif, ‘Türkiye’nin kazanması için’ oy vermeye geldiğini belirterek, Kılıçdaroğlu hükümetinin getireceği değişikliklerden korktuğunu dile getirdi. Elif, “Ülkenin 20 yıl öncesine, evlerde sıhhi tesisat ve tuvaletin olmadığı günlere dönmesinden endişe ediyorum. Bu yüzden her şeyin olduğu gibi kalması daha iyi’”. (DIŞ HABERLER)

gorelehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu